FN:s Kommitté om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Vad betyder det egentligen att Sverige ratificerat FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning? Vad ligger bakom det självklara i att välfärdsland som Sverige ska göra det? Det enda givna svaret är att vi kan lära, förändra och förbättra med hjälp av FN:s konventioner. Annars kan en ju undra varför de ratificeras?

Kommitténs granskning av Sveriges åtagande

Den tillhörande FN-kommittén om rättigheter för personer med funktionsnedsättning övervakar genomförandet av FN-konventionen bland de länder som tillträtt konventionen. Kommittén ger löpande sin tolkning av vad FN-konventionen betyder för varje land. Efter att den svenska rapporten 2011 överlämnats avslutades granskningen av Sverige med att svaren på de skriftliga frågor som kommittén ställt besvarades av en svensk regeringsdelegation vid ett förhör i Genève. Vad kan vi i Sverige förbättra och vad betyder ratifikationen? Den 11 april publicerades rekommendationerna till Sverige.

Kommitténs allmänna kommentarer

FN-kommittén kan också ge också ge sin generella syn på vad enskilda artiklar betyder. Nyligen har två sådana allmänna kommentarer antagits. Den ena behandlar Artikel 12 Likhet inför lagen och den andra Artikel 9 Tillgänglighet.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s